top of page

   Creaţie

Sensul vieţii...

... prin creaţie, ca semeni, am fost lăsaţi să găsim sensul vieţii însă ce am făcut noi? Noi am reuşit să transformăm acest cadou într-un calvar... liber-arbitru ne-a fost dat pentru a descoperi frumuseţile vieţii însă ce am făcut noi? Noi l-am folosit pentru a transforma viaţa într-un zbucium neîncetat spre posesiuni... am dat alt sens vieţii, nemulţumiţi, întotdeauna mai găsim ceva de împlinit... odată aceste scopuri atinse ne vom fi găsit fericirea... iluzii... fericirea este împinsă din prezent către viitor către altă dorinţă... şi tot aşa uităm de prezent împingând prin noi "dorinţe fericirea", continuu spre viitor... gândind aşa, procedând aşa, fiinţa umană calca aproape totul în picioare: semeni, natură, familie, timp liber, uitam a fi copii, uitam copilăria... exact de ce oamenii mari nu se mai joacă? Uităm a învăţa a ne iubii...

Cu bine,

Şerbănescu Gheorghe
"Cine se teme de suferinţă va suferii de teamă!"


 

În această lună, în ziua a opta, pomenirea Naşterii Preasfintei Stăpânei noastre Născătoarei de Dumnezeu şi pururea Fecioarei Maria.

Tatăl Sfintei Fecioare, Ioachim, se tragea din neam împărătesc. Acesta cu toate că-si ducea la Dumnezeu darurile îndoite, ca un iubitor de Dumnezeu şi bogat ce era; dar pentru nerodire era defăimat căci erau sterpi şi nu aveau copii. De aceea mâhnindu-se la inima, el în munte, iar femeia lui Ana în grădină, se rugau cu lacrimi lui Dumnezeu, Care ascultându-i, le-a dat rod sfânt pântecelui, pe Preasfânta Născatoare de Dumnezeu.

Iar Sfânta Ana se trăgea din Matan al douăzeci şi treilea din neamul lui David şi al lui Solomon; acesta a luat pe Maria din neamul lui Iuda, şi a născut pe Iacov tatăl lui Iosif teslarul, şi trei fete: pe Maria, Sovi şi pe Ana. Maria a născut pe Salomi moaşa; Sovi a născut pe Elisabeta, iar Ana a născut pe Născătoarea de Dumnezeu.

Deci Preasfânta este nepoată lui Matan şi a Mariei femeia sa. Iar Elisabeta şi Salomi erau nepoate ale Anei de surori, şi verişoare cu Născătoarea de Dumnezeu.

 

Şerbănescu Gheorghe

În această lună, în ziua a opta, pomenirea Naşterii Preasfintei Stăpânei noastre Născătoarei de Dumnezeu şi pururea Fecioarei Maria.

Mamă, mama mea dragă, Maria! De ce? Sărut dorul tău!
Mărie, iubire, mamă, soţie...! De ce? Te caut continuu, dincolo de departe!
Aşa să ştii!

 

 

 

 

Şerbănescu Gheorghe

                 "Istoria   decojită   a   României!"

                      TRECUTUL ESTE GARANŢIA VIITORULUI DACIA STRĂBUNĂ

(fragment din “Istoria decojită a neamului românesc” de Gheorghe Şerbănescu 05/09/2004) 

 

Se porneşte de la ideea greşită că dacii au fost un popor de păstori sau de munteni, un fel de triburi, iar civilizaţia şi latinitatea le-au dat-o romanii, prin romanizare.

Nimic mai utopic, nimic mai neadevărat, deoarece românii sunt un produs al dacilor, o ramură din trunchiul dac şi prima lor civilizaţie au primit-o de la daci, după cum vom vedea…

Elementul autohton dacic a rămas pe loc, în aşa-zisă Dacia Felix, care a fost “felix” pentru romani, nu şi pentru daci.

Când ne gândim la fracţiunile dace: moldoveni, blaci (valahi), letini, pelasgi, etrusci, osceni (oşci), maramuri şi ştim că aceştia au dat civilizaţia lumii, te cuprinde revoltă gândind cât de greşit au desluşit unii istorici realitatea faptelor.

Vergiliu vorbind despre Daci, îi numeşte genus antiqum terrae (cel mai vechi popor de pe pămînt) şi terrae filli (fii pământului) (Eneida, VI, 580). Şi Servius spune acelaşi lucru.

În Orient, dacii iau numele de Titani sau Giganţi. Mai mult, Homer îi numeşte “zei Titani” (Hymn în Apoli, 335, Hesiod, Theogonia, 630-668). Iar în Iliada, tot Homer le spune “protopărinţii zeilor” şi ai oamenilor distinşi, sau protopărinţii părinţilor noştri (Homer, Iliada, XIV).

“Şi era peste tot pămîntul o singură limba”” (Moise, Cartea I) dar nu o numeşte.

Psametus, unul dintre cei mai culţi faraoni ai Egiptului, care a trăit cu şapte veacuri i.e.n. spune:

“Am făcut multe experienţe în viaţă mea, că să aflu cel mai vechi popor pe pământ şi ce limba vorbea acel popor; în sfârşit am ajuns la convingerea că limba cea mai veche a fost a frigienilor, adică a pelasgilor şi prin urmare acesta este cel mai vechi popor” (Herodot, Cartea II).

Dar cine sunt pelasgii?

O spune Diodor Siculo:

“Eu sînt pelasg, născut din pământul negru al Daciei” (Diodor Siculo a fost strănepotul Istrului şi al Tisei, născut în Carpaţi).

De la pelasgi ia numele fracţiunea de popor dac, care a ajuns mai târziu şi în Italia.

Avem noi construcţia lor de frază?

Avem noi pe: us, is, os şi verbul la sfârşit, aşa cum aveau romanii?

Nu, vorbim aşa cum am vorbit de când ne găsim pe pământul acesta.

Noi păstrăm întreagă tradiţie, pe care alte popoare de aceeaşi origine nu o mai au.

Italienii nu au tradiţia noastră şi nici folclorul pe care-l avem noi. Se cunoaşte că este un popor nou.

Şi dacă lucrurile stau astfel, cum poate să gândească cineva că oamenii aceştia, a căror rasă şi limba era bine determinată, au amuţit şi au surzit, trebuind să aştepte 1.000 de ani, până au venit peste ei românii să-i vindece de muţenie şi să-l înveţe limba română?

Să aruncăm o privire la romani cine le sunt conducătorii:

235-238 de origine tracică MaximinTracul din Moesia, vorbea latină cu accent tracic.

249-251 de origine traco-iliră Decie (C.Messius Decius).

267-268 de origine traco-iliră Marcus Acilius Aureolus.

268-270 Marcus Aurelius Valerius Claudius din Sirmium.

270-275 Aurelian Lucius Domitianus Aurelianus din Sirmium.

272-282 Probus M. Aurelius din Sirmium.

293-305 Constantinus Chlorus tatăl Sfântului Constantin Cel Mare.

305-337 Sfântul împărat Constantin Cel Mare, fiul lui Constantinus Chlorus şi al Sfintei Elena - dacă de origine.

Constantin cel Mare, Sfântul Constantin Cel Mare, a fost şi rămâne una dintre cele mai mari personalităţi ale Istoriei. Etnic şi spiritual a fost străromân în cel mai clasic sens al cuvântului.

Sau, cu alte cuvinte, el este primul ? şi probabil cel mai mare ? domnitor român.

Crescut pentru a sluji şi - posibilitatea nu se excludea niciodată în marile familii - pentru a conduce Imperiul Roman, cu multiple legături tracice - atât de sânge cât şi spirituale - convertit la Ortodoxie dar păstrând în permanentă o linie diplomatică necesară, totuşi fără a se depărta de Dumnezeu, sinteză a geniului diplomatic şi organizatoric român şi a entuziasmului şi misticismului traco-ilir, Sfântul Constantin Cel Mare rămâne o pildă de neegalat în toată istoria Imperiului Roman şi a celui Bizantin de limba greacă.

El s-a născut la Nis şi a crescut în complexul mediu al traco-romanilor şi protoromanilor aflaţi la putere în Imperiu. Ca sugestiv exemplu al sus-amintitei complexităţi este faptul că a trebuit, atunci când tatăl avid de putere şi-a abandonat soţia - pe Sfânta Elena - să se obişnuiască a trăi între mama vitregă, fiica a lui Maximianus Hercules (deci tot traco-romană) şi mama sa adevărată. Este de mirare cum, în aceste condiţii vitrege, a izbutit să devină creştin, cu o asemenea impresionantă dimensiune spirituală.


 

Boierii Români

"Cert este că poporul a avut mereu un stăpân şi aceşti stăpâni au fost întotdeauna din alt neam. Să nu săriţi în sus şi să spuneţi că "boierii români" au fost.. Nu au fost boieri români. Boierii Români sunt o apariţie târzie în viaţă poporului român şi ei au provenit la rândul sau în marea majoritate din stăpânii de neam străin care au fost asimilaţi de români."


Afirmaţiile din comentariul postat sunt fără acoperire...

(va urmă)


 

Bibliography:

Herodot:Historiarum Liberi IX edidit Henri Rudolph Dietsch. Editio altera Curavit H. Kellenberg vol. I Lipsiae, în Aedibus, B. G. Tenbueri, 1885;

Herodot:Traducerea românească publicată după manuscrisul găsit în manastiirea Cosula, de N. Iorga, Vălenii de Munte. Tip. Neamul Rom. Şoc. Pe acţiuni, 1909, p. 553;

Dione Cassius: Historia română, vol. I-V, Leipzig, Taubner, 1864;

Hoefer, tomes I-IV, ed. ÎI, Paris, Hachette, 1865;

W. Froehner: La Colonne Trajane d’après le surmoulage exécuté à Rome en 1861-1862;

Salomon Reinach: La Colonne Trajane, Paris, Leroux, 1886;

A.D. Xenopol: Istoria Românilor din Dacia Traiana, ed. III, vol. I-IV, Iaşi;

A. D. Xenopol: Materiale arheologice, vol. I şi ÎI;

Ph. Le Bas: Histoiire romaine depuis la fondation de Rome jusqu’à la chute de l’empire d’Occident, vol. ÎI, p. 558, Paris, Didot, 1846;

Gr. G. Tocilescu: Dacia înainte de Români, Tip. Acad. Rom, 1880, p. 594;

N. Densuşianu: Dacia preistorică, Buc. Instit. De Arte Grafice, Tip. Carol Göbl, 1913, p. 1152;

Teohari Antonescu: Lumi uitate. Studii liiterare şi arheologice, Iaşi, Tip. Edit. Dacia, P. Iliescu şi D. Grossu, 1901, p. 214

Columna lui Traian, vol. I-III, Iaşi, Tip. Goldner, 1910, p. 271

Dionisiu Fotino: Istoria generală a Daciei. Trad. G. Sion, Tom I, Buc., Împr. Nat. Rom., 1859;

Teohari Antonescu: Cetatea Sarmisegetuza reconstituită, Iaşi, Tip. Goldner, 1906;

Anton D. Velcu: Contribuţii la studiul creştinismului Daco-Român sec. I-IV d. Chr.,Imp. Nat. Buc.;

Vasile Pârvan: Dacia. Recherches et découvertes aechéologiques, vol. I/1924, vol. ÎI/1925. Buc. Cultură Naţională

 

Şerbănescu Gheorghe

 

Sfântul Dumitru! La mulţi ani tuturor semenilor cu numele de Dumitru si derivate!

 

GŞerbănescu

 

 

 Casa Memorială a lui Avram Iancu, comuna Avram Iancu, judeţul Alba

 

ADEVĂRURI EDIFICATOARE

 

Român, membru PNL, in 2015, despre Avram Iancu: "Un criminal, descreierat". Despre românii care-l apără pe Iancu: "Mari dobitoci.”

 

 

MOTTO :

Câtă iresponsabilitate, câtă scursură, cât mai sunt toleraţi duşmanii acestui popor român? Cer aplicarea legii, până la retragerea ceteteniei române străinului de istorie!

Prof. G. Serbanescu - Brasov

 

"Kossuth respinse cu dispreţ propunerile românilor. Iancu bătu zdravăn pe unguri. Aşa fură paralizate victoriile lui Bem. Austria nu a răsplătit cu nimic pe români."


Când am citit „Marx despre români” ce însumează traducerea celor patru manuscrise autografe ale lui Karl Marx despre români, păstrate în Arhiva „Marx-Engels” a Institutului Internaţional de Istorie Socială din Amsterdam –Olanda, am selectat acel citat expus sub motto-ul de mai sus !

Aflăm că Marx, ultimul de la care ne-am fi aşteptat, a scris adevărul despre repetatele invadări, anexări şi jefuiri a principatelor române de către ruşi.

Citind ceea ce s-a scris în acest volum a dispărut imediat din librării, nu-ţi vine să crezi că este scris de acelaşi Marx, părintele comunismului, la acea vreme eram îndoctrinaţi din şcolile primare până în facultăţi.

Acelaşi Marx ce a scris despre capitalism şi dictatura proletară şi căruia românii îi purtau tabloul şi-i scandau numele la manifestările unde erau duşi cu arcanul.
Avem confirmarea că pe Marx l-a interesat

şi s-a informat despre români, despre soarta lor socială şi istorică.

În scrierile sale despre noi, face dese referiri nu numai la articole citite din presă despre revoluţia românilor din 1848 – 1849 ci şi din:”Histoire politique et sociale des Principautes Danubiennes de Elias Regnault”apărută la Paris în 1855 într-un volum de cinci sute de pagini, pe care Marx l-a conspectat în manuscrisele sale.
Tot în scrierile sale despre români Marx nu trece cu vederea nici agresiunea de dominare a ungurilor asupra românilor transilvăneni. “După legea ungară – până la 1848 – românii din Transilvania, asimilaţi cu grecii, evreii, slavii, armenii, ţiganii erau consideraţi, pe propriul lor pământ „naţiune tolerată”. Românii sunt opriţi să poarte haine şi pantaloni de postav, cizme, pălărie mai scumpă de un florin şi cămaşă de pânză fină. Ei erau numiţi „plebea vagaboandă”, deşi formau 2/3 din populaţie, în timp ce ungurii, saşii, secuii, grecii, armenii formau numai cealaltă treime.

În paginile următoare, de la Marx citire,

mai aflăm că: ”În Dieta din 1847 s-a manifestat cel mai injurios dispreţ faţă de slavi şi de români...

...a topi toate naţionalităţile în naţionalitatea maghiară.”

Un an mai târziu în aceiaşi dietă: Kossuth propune deschis ca limba maghiară să fie introdusă în şcolile primare ale slavilor şi românilor, să se înlăture orice altă limbă şi chiar preoţii să fie siliţi să slujească în ungureşte.
La 14 Martie 1848, la propunerea lui Kossuth, trei sute de magnaţi unguri, îmbrăcaţi în tunică naţională şi cu sabie la sold au prezentat împăratului Ferdinand constituţia care, printre altele, decreta încorporarea Transilvaniei la Ungaria şi suveranul a aprobat-o!

Astfel, Transilvania devine ţară ungurească în care singura limba admisă în municipalităţi era maghiara şi toţi cei ce au avere sunt unguri. Această constituţie este exemplul clasic al şovinismului unguresc dominant, fiind înafara spiritului şi ideilor de libertate şi democraţie ale revoluţiei europene de la 1848. Kossuth demonstrează acest lucru în 1848, când în dietă declara: “Ungaria nu-şi datoreşte existenţa decât nobilimii.” „Nobilul este maghiarul”. „Numai nobilul are să conducă naţiunea”.

De râs, Lajos Kossuth era slovac, fiul unui plugar slovac sărac dar, ambiţios fiind, a reuşit să se căsătorească cu o fiica de magnat, iar alegerea acestui parvenit în dietă l-a costat pe alt magnat 100.000 de florini.

Şi în timpul în care Kossuth proclamă dictatura nobililor maghiari şi în Transilvania,“Marx, exilat dintr-o ţară în alta, cocea în filozofia lui că lumea trebuie schimbată din temelii

şi aceasta nu se poate decât prin revoluţie, revoluţia

celor mulţi şi săraci, a proletariatului, împotriva celor avuţi,

visa la dictatura mondială a proletariatului, aşa că a fost împotriva dictaturii nobililor unguri, a lui Lajos Kossuth.”Acesta a fost şi motivul pentru care a stigmatizat naţionalismul şovin al ungurilor şi a simpatizat cauza românilor ardeleni în frunte cu Avram Iancu şi moţii săi.
Deci Marx a urmărit minuţios oamenii şi evenimentele din Transilvania din anii revoluţiei 1848-1849, a citit şi a scris documentat despre ele, în vreme ce românilor, după eliberarea României

de către glorioasa armata roşie, le-a fost interzis aproape în întregime adevărul

despre războiul civil al moţilor, iar ce se spunea era deformat, torsionat.

Marx scrie despre victoriile generalului Bem asupra armatei austriece din Transilvania, despre intrarea armatei ruseşti în Transilvania la cererea generalului austriac Puchner, după ce, mai înainte, refuzase colaborarea cu legiunile lui Avram Iancu.

“Avram Iancu se menţine în Munţi unde vine Dragoş cu propuneri de la Pesta să negocieze. În timp ce conferinţele sunt folosite ca o cursă, Iancu, Buteanu, Dobra sunt surprinşi de către maiorul Hatvany; primul reuşeşte să scape, Dobra fu masacrat pe loc, Buteanu în zilele următoare fu spânzurat. Trădare laşă. În câteva zile oamenii se adunară în jurul lui Iancu. Îl atacă din nou pe

Hatvany şi-l bătu zdravăn.”

Acestea sunt rândurile lui Marx, care nu s-au spus poporului român dar, care era obligat să ştie, pe de rost, învăţătura marxistă trunchiată şi deformată de interesele dictaturii de la Moscova. Atunci şi acum nu se învăţa/învaţă Marx despre români.
Interzis.

Bibliografie:

Volumul Marx, despre români apărut în 1964 la Editura Academiei

Române – Bucureşti.

Traducerea celor patru manuscrise autografe ale lui Karl Marx despre români, păstrate în Arhiva Marx-Engels a Institutului Internaţional de Istorie Socială din Amsterdam – Olanda.

 

03/04/2015 Prof. Gheorghe Şerbănescu
Membru de Onoare al Filialei
Zonale Brad, a Soc. Cult. Patr.
AVRAM IANCU din România.

 

 

Gheorghe Şerbănescu

 

S-a întâmplat pe 17 aprilie


IZVORUL TAMADUIRII

Creştinii ortodocşi sărbătoresc astăzi Izvorul Tămăduirii. Mulţi merg în pelerinaj la mănăstirile din ţară, iar în biserici are loc slujba de sfinţire a apei, cunoscută și sub numele de Aghiasmă Mică. După ce sfințește apa, preotul îi stropește pe credincioși în timp ce se cântă "Mântuiește, Doamne, poporul Tău". În această zi sfântă, creștinii care respectă tradițiile se spală cu rouă și beau Aghiasmă pentru a se feri de boli și pentru a se vindeca.

69 - Vitellius devine împărat al Romei după bătălia de la Bedriacum.
1524 - Exploratorul Italian în slujba Franţei, Giovanni da Verrazzano, descoperă portul New York.
1790 - A murit Benjamin Franklin, considerat ca fiind unul dintre părinţii fondatori ai Statelor Unite ale Americii.
1837 – Se naşte J. P. Morgan, om de afaceri american, fondatorul corporaţiei financiare care îi poartă numele până în zilele noastre.
1880 – S-a înfiinţat Banca Naţională a României.
1895 - Tratatul de la Shimonoseki pune capăt primului război chino-japonez. Învinşi, chinezi renunţă la pretenţiile asupra Coreei, şi cedează sudul Taiwanului şi insulele Penghu.
1907 - Centrul de primire al emigranţilor din insula Ellis (SUA) primeşte un număr record de oameni, 11.747.
1912 - Trupele ruse deschid focul împotriva greviştilor de la minele de aur din Nordul Siberiei. Sunt ucişi cel puţin 150 de oameni.
1916 – Vede lumina zilei Helenio Herrera, celebru fotbalist şi antrenor spaniol.
1918 – S-a înfiinţat, la Paris, Comitetul Naţional al Românilor din Transilvania şi Bucovina, sub preşedinţia lui Traian Vuia, care a militat pentru unirea cu România.
1929 – S-a născut James Last, compozitor şi dirijor german.
1941 - Iugoslavia a capitulat în faţa Germaniei.
1942 - Generalul francez Henri Giraud evadează din prizonieratul german, din fortăreaţa Konigstein.
1945 - A murit Ion Pillat, poet, eseist şi traducător român, membru al Academiei Române.
1945 - Trupele braziliene eliberează oraşul italian Montese, după trei zile de lupte grele cu trupele germane.
1946 – Siria îşi obţine independenţa de sub ocupaţie franceză.
1949 – Irlanda părăseşte Commonwealth-ul britanic, devenind republica.
1952 – Se naşte Zeljko Raznatovici, Arkan, controversat lider al voluntarilor sârbi în timpul războiului din fosta Iugoslavie (1991-1995).
1954 - A murit în închisoare în condiţii suspecte, se pare executat, Lucreţiu Pătrăşcanu, jurist, istoric, om politic comunist.
1959 – S-a născut Sean Bean, actor englez.
1961 – Forţe formate din cubanezi în exil şi finanţate de CIA debarcă în Golful Porcilor cu intenţia de a-l îndepărta de la putere pe Fidel Castro.
1964 - A murit actorul român George Vraca.
1964 – Americanca Jerrie Mock devine prima femeie care a făcut înconjurul lumii cu avionul.
1969 - Iordanianul de origine palestiniană, Sirhan Sirhan, este condamnat la moarte pentru uciderea lui Robert F. Kennedy, fratele mai mic al preşedintelui american John Fitzgerald Kenndy. Ulterior pedeapsa va fi schimbată în închisoare pe viaţă.
1969 - Secretarul general al Partidului Comunist Cehoslovac şi simbol al "Primăverii de la Praga", Alexander Dubcek, este destituit din funcţie.
1970 – Naveta Apollo 13 revine pe Pământ, după şase zile petrecute în spaţiu.
1972 – S-a născut Jennifer Garner, actriţă americană.
1974 – S-a născut Victoria Beckham, fosta membră a trupei Spice Girls, soţia fotbalistului David Beckham.
1975 - A murit Octav Pancu-Iaşi, scenarist, scriitor şi publicist român.
1975 – Războiul civil cambodgian se încheie cu victoria Khmerilor Roşii, care ocupă capitală Phnom Penh.
1985 – Se naşte Jo-Wilfried Tsonga, jucător francez de tenis.
1993 – În urmă unui atac de cord a decedat Turgut Ozal, al optulea preşedinte al Turciei, moartea să fiind considerată suspectă.
1996 - A fost inaugurat primul reactor al centralei nucleare de la Cernavodă.
1997 - A murit Chaim Herzog, preşedinte al Israelului (1983-1993).
2006 – Sami Hammad, un palestinian sinucigaş, detonează un dispozitiv exploziv într-o zona populate din Tel Aviv (Israel). 11 persoane sunt ucise, iar 70 rănite.
2007 - A murit cântăreţul român Gil Dobrică.

 

GŞerbănescu 

Personalitate marcantă a istoriei paşoptiste a României, Avram Iancu s-a născut la Vidra de sus (astazi comuna Avram Iancu) din judeţul Alba, într-o familie de moţi cu situaţie materială bună.

 

Naşterea sa, se pare că nu a fost înregistrată, deoarece familiile unde existau doi născuţi baieti, erau obligate să trimită pe unul dintre ei ca oştean în slujba armatei austriece, potrivit legilor de atunci. Se ştie doar că „…s-a născut pe vremea cireşelor” şi de aici concluzia ca luna naşterii marelui erou ar fi iunie.

Tatăl său se numea Alexandru Iancu, pădurar, apoi jude comunal, iar mama Maria, o femeie mică de statură, harnică şi înţeleaptă.

 

Chiar daca nu aveau origini nobile, părinţii lui Avrămuţ (cum i se spunea), au hotărât ca trebuie să fie un om cu carte.

Primii ani de scoală îi urmeaza la Vidra şi Câmpeni, clasele elementare la Abrud, gimnaziul inferior la Zlatna, iar cel superior şi Facultatea de Drept le face la Cluj. A fost un elev eminent, care era simpatizat atât de colegi, cât şi de profesori. Materiile preferate erau matematica şi istoria.

Chiar dacă a fost un student eminent, nu a putut profesa ca avocat pentru ca nu era nobil.

Termină Facultatea de Drept în anul 1845 şi obtine calificativul „eminent”. Cererea de „practicant fără salariu” îi este respinsă deoarece era plebeu, adică nu avea origini nobile.

Supărat ca nu-i sunt apreciate meritele, merge la Târgu Mures unde se înscrie ca practicant la Curtea de Apel a Transilvaniei (numita şi Tabla Regească), cu scopul de a se pregăti în meseria de avocat, a cărei atestare o primeste în 1848, dar pe care nu apucă să o practice.

În preajma izbucnirii revoluţiei, făcea parte din elita intelectulităţii românesti transilvanene care lupta pentru emancipare socială şi naţională.

 

Iubirea faţă de neam şi ţară, îl fac să-şi exprime dezacordul fată de politicile acelor vremuri, care nedreptăţeau românii.

Îşi exprimă dezacordul fată de moţiunea votată la 15 martie 1848, la Budapesta, care era potrivnică poporului român majoritar din Transilvania şi care prevedea unirea forţată a acestei provincii cu Ungaria. Este un militant pentru desfiinţarea iobăgiei din Transilvania şi pentru respectarea libertăţilor naţionale ale românilor.

În urma votării Dietei de la Cluj, forţele revolutionare române şi maghiare se separă, iar ţărănimea din Transilvania se ridica la luptă pentru rezolvarea problemelor nationale şi sociale.

Situaţia s-a agravat în Transilvania, după anexarea la Ungaria şi după ce guvernatorul Teleki a trecut imediat la măsuri dure împotriva românilor. În această siţuatie s-a hotãrât la 30 aprilie organizarea la Blaj, în perioada 3-15 mai a unei Mari Adunări Naţionale.

Marea Adunare Naţională de la Blaj, a fost o excepţională demonstraţie de forţă şi solidaritate naţională româneasca, reliefând puternică conştiintă a ţărănimii care cerea drepturi sociale şi naţionale.

La această adunare la care au participat peste 40.000 de oameni, un loc aparte îl reprezintă tinerii intelectuali ridicaţi din rândurile ţărănimii, legaţi de interesele populare. Adunarea a fost bine organizată, având un caracter reprezentativ şi naţional. La adunare au participat şi revoluţionari din Moldova: Alecu Russo, Alexandru Ioan Cuza, Dimitrie Brătianu din Ţara Românească precum şi transilvăneni stabiliţi în Muntenia: A.T. Laurian, I. Maiorescu, Aaron Florian.

Avram Iancu a fost cel mai iubit dintre conducătorii transilvaneni ai Revoluţiei de la 1848.

Avram Iancu s-a dovedit un strălucit conducător militar şi un important om politic. Au fost organizate legiuni românesti care au respins forţele militare maghiare ce încercau să pătrundă în munţi. Tratativele dintre cele două părţi au eşuat.

Iancu ştia să devină autoritar dacă era cazul, cu toate ca era descris de contemporani ca un om cu fire blândă. Numai într-un singur caz se spune ca îşi potolea cu anevoie mânia, când auzea batjocuri la adresa românilor, fie din gura vreunui dascăl, fie de la camarazii săi.

S. Dragomir comenta pe drept cuvânt că: “Dacă pe lângă asemenea însusiri el va izbuti să se impună şi în conducerea maselor, îl putem de pe acum socoti pe deplin format pentru rolul care îl asteapta”.

Si tot lui Avram Iancu îi este atribuită de catre Lucian Blaga şi chemarea atât de sugestivă, de în spiritul său, al omului de acţiune: “Să punem pumnul în pieptul furtunii că de nu pierim”.

Cuvinte săpăte şi pe o veche cruce de lemn înnegrită de vreme care străjuieşte şi astăzi defileul de la Fântânele în amintirea vitejiei moţilor ce au păstrat ei singuri Transilvania ca pe o Ţară Românească, dovedind inamicului ca Munţii Apuseni sunt inexpugnabili.

A fost unul dintre initiatorii şi organizatorii adunărilor de la Blaj din 30 aprilie, 15 – 17 mai şi 15 – 23 septembrie 1848.

În timpul Revoluţiei, a fost conducătorul cetelor înarmate de ţărani şi mineri din Munţii Apuseni, cu ajutorul cărora a organizat apărarea în acea zonă. A respins multe atacuri ale armatei maghiare care erau superioare atat ca număr cât şi ca armament, câstigându-şi astfel numele de „Craiul munţilor„.

Faţă de celelalte personalităti ale revoluţiei de la1848-1849, din România, Avram Iancu a avut fara îndoială “ceva” aparte, greu de definit şi care face parte indiscutabil din temperamental sau revoluţionar. Este acea putere de a “fermeca” mulţimea, după cum spunea şi G. Bariţiu care l-a ascultat personal, dar care totuşi susţine că nu a fost un orator în adevaratul sens al cuvântului. În ciuda acestei constatări, recunoaste însa faptul că ”…era peste putinţă să nu răpeasca cu sine pe ascultători”.

Frumuseţea şi simplitatea numelui său, se pare că a avut un rol important în apropierea acestuia de oameni. Avram Iancu – îmbinare frumoasă a două prenume, de o rezonantă aproape cristalină. Nemaivorbind de versurile populare, cu audienţă :

“Astăzi cu bucurie, românilor cântaţi

Pe Iancu în câmpie cu totii să-l urmaţi”.

Avram Iancu, consideră necesară unirea forţelor celor două popoare, român şi maghiar, împotriva absolutismului habsburgic, care era duşman comun.

O persoană importantă în viaţa sa, se pare că a fost Johanna Farkas, o tânară maghiară din Abrud, care i-a salvat viata în mai 1848, datorită faptului că l-a înstiintat de sosirea trupelor revoluţionare maghiare şi astfel Iancu a putut părăsi la timp locaţia. Johanna a fost tânara cu care Iancu a avut cea mai îndelungată relaţie. A putut să-l previna asupra pericolului, deoarece tatăl ei, care era preot şi avocat în Abrud, a aflat de sosirea forţelor revoluţionare maghiare în zonă şi i-a dezvaluit şi Johannei acest lucru.

Avram Iancu a părăsit la timp Abrudul şi s-a îndreptat catre Câmpeni, de unde a organizat contraofensivă împotriva lui Hatvani, conducătorul forţelor revoluţionare maghiare.

La 16-28 iulie 1849 Parlamentul maghiar a votat legea naţionalitatilor prin care românii din Transilvania primeau drepturi politice. La stăruinţele lui Nicolae Bălcescu, Avram Iancu se angaja să nu atace armata maghiară, iar Kossuthpublică decretul privind încetarea luptelor dintre maghiari şi români. Era prea târziu, pentru că între 1 şi 13 august 1849 armata maghiară capitula la Siria, iar românii au fost obligaţi de comandantul armatei austriece să depună armele. Astfel, conflictul dintre naţionalitatile asuprite a dus la înfrângerea revoluţiei.

Dupa înfrângerea revoluţiei, la 13 august 1849, bolnav şi trist că nu şi-a vazut îndeplinită dorinţa de a scăpa ţăranii de abuzurile habsburgilor se retrage printre moţii lui dragi, în Munţii Apuseni. Acolo, realizează o nouă organizare civilă a zonei.

Tot în 1849, susţine drepturile naţionale ale românilor la Viena, unde refuză să primeasca o decoraţie imperială şi spune: ” Naţiunii să i se dea drepturile promise, atunci voi primi, altcum nu”.

Un an mai târziu, refuză să se întalnescă cu împăratul Austriei, Franz Josef care se afla în vizita prinTransilvania.

Cuprins parcă de o premoniţie, în 1850 îşi scrie testamentul „Ultima mea voinţă„.

“Unicul dor al vieţii mele e să-mi văd Naţiunea mea fericită, pentru care după puteri am şi lucrat până acuma, durere fără mult succes, ba tocma acuma cu întristare văd, ca speranţele mele şi jertfa adusă se prefac în nimica. Nu stiu cate zile mai pot avea ; un fel de presimţire îmi pare ca mi-ar spune, ca viitorul este nesigur. Voiesc dar şi hotarât dispun, ca după moartea mea, toată averea mea mişcătoare şi nemişcătoare să treacă în folosul natiunii, pentru ajutor la înfiinţarea unei academii de drepturi ; tare crezând, că luptătorii cu arma legii vor putea scoate drepturile natiunii mele.”

În acelaşi an este arestat la Hălmagiu şi trimis la închisoare la Alba Iulia, unde este bătut şi umilit de către un ofiţer aflat în slujba împaratului Austriei.

După eliberarea din închisoare, îşi petrece timpul rătăcind prin munţi, pe Valea Arieşului. Se spune că ar fi avut probleme psihice, datorate şederii în închisoare.

Se adăposteşte la Baia de Criş, în casa covrigarului Ioan Stupină, unde-şi petrecea serile cântând, acompaniat de fluier, oamenilor care veneau să-l asculte. Cam asa sunau unele dintre versurile cântate de el:

,,Frunză lată de pe baltă

Fostu-mi-a şi bine-odată,

Da’ s-a-ntors frunza pe tău

Si-am ajuns l-atâta rău!”

A murit la 10 septembrie 1872, pe prispa casei covrigarului Ioan Stupină „…având asupra sa o naframă zdrenţuită, un fluier şi o jalbă către împarat, unsă şi mototolită”.

Este înmormântat la 13 septembrie 1872, la cimitirul din satulŢebea, lângă gorunul lui Horea, conform dorinţei sale testamentare.

În creaţia lirică orală, Avram Iancu este evocat astfel:

 

 

,,Când pe Iancu-l pomeniţi

Fiecare din voi stiţi,

Cu lacrimi în ochi sub frunţi

Să-l pomeniţi în gerunţi;

Numele când i-l rostiţi,

Ca pe-o rugă i-l soptiţi,

Ca pe-o rugã-n gând mereu

Ca pe bunul Dumnezeu.”
La invitaţia Domnului Nicolae Iuga, preşedinte de filiala, bunul meu prieten, voi participa alături de personalităţi locale, ale vieţii cultural-artistice şi exponenţi ai societăţii civile

şi ai Armatei Naţionale.
 

Gheorghe Şerbănescu

 

“In fiecare an in prima duminica din luna martie - in acest an va fi in 1 martie - se ridica un Parastas National pentru eroul National si Martir al Neamului Romanesc, AVRAM IANCU si pentru primul presedinte al Societatii Cultural Patriotice AVRAM IANCU din Romania, regretatul prof. univ. dr IOAN STAN. Parastasul si slujba de pomenire se desfasoara la Sfanta Manastire RAMET, jud. Alba. Filiala ALBA IULIA a societatii noastre nationale este organizatoarea principala a manifestarii iar filialele din judetul Alba si din judetele invecinate sunt coorganizatoare ale acestei actiuni. Toata manifestarea se desfasoara cu participarea si sub supravegherea Consiliului National al Societatii AVRAM IANCU, in fruntea careia se afla Presedintele Societatii Nationale dl prof. VICTOR BERCEA, iar parastasul este oficiat de un sobor de preoti infruntea carora se afla Episcopul de Alba. Filiala Zonala Brad, a societatii participa cu o delegatie in fruntea careia se afla dl general VASILE BAREA, Presedinte de Onoare al filialei si NICOLAE IUGA presedintele filialei. La invitatia mea participa primari din zona Zarandului in fruntea unor delegatii de moti simpatizanti ai societatii Avram Iancu si ai filialei noastre, precum si personalitati ale vietii cultural-artistice si exponenti ai societatii civile si ai Armatei Nationale.

 

Cu toata consideratia, N. Iuga, presedinte filiala.” 

 

Adevărată istorie trăită pe locuri sfinte!

 

Parastas Naţional pentru eroul Naţional şi Martir al 
Neamului Românesc, AVRAM IANCU. 
Parastasul şi slujba de pomenire s-au desfăşurat după cum am publicat la Sfânta Mănăstire RÂMEŢ, jud. Albă.

Mulţumesc Domnului Iuga Nicolae pentru TOT, de la primire, comunicare, vizite la locuri Sfinte 
până la emoţiile despărţirii după trei zile de intense activitati, închinare şi respec pentru Eroul Martir al neamului românesc AVRAM IANCU.

Mulţumesc părintelui stareţ al 
“Mănăstirii Crişan”, Visarion Neag pentru ospitalitate, înalta spiritualitate, comunicare, schimb de idei şi pentru găzduire în acest lăcaş Sfânt!

Încântat de întâlnirea cu Domnul general Vasile Barea, fost comandant al unei unităţi de vânători de munte din munţii apuseni, un adevărat patriot! Voi reveni cu detalii!

 

GŞerbănescu 

 

Mormântul Eroului Martir AVRAM IANCU

 

GHEORGHE ŞERBĂNESCU
“Membru de Onoare al filialei bradene a Societăţii "AVRAM IANCU".

DOMNULE ŞERBĂNESCU,

 

"Vă mulţumesc foarte mult...vă invităm şi cu alte prilejuri în Ţara Moţilor şi vă asigurăm că v-am simţit sufleteşte alături de noi, fapt pentru care vă considerăm membru de onoare al filialei bradene a Societăţii "AVRAM IANCU".

Cu aleasă consideraţie,
Vasile Barea."


DOMNULE GENERAL BÂREA,

Sunt onorat de calitatea pe care mi-aţi atribuit-o: “Membru de Onoare al filialei bradene a Societăţii "AVRAM IANCU".
Mulţumesc frumos, şi, mai adaug câteva cuvinte, cum îmi place mie să mă adresez celor cu suflet mare: vă pup pe suflet moţilor!
Cu aleasă consideraţie,

Gheorghe Şerbănescu

 

 

Sfântului Mare Mucenic Gheorghe este sărbătorit de Biserica Ortodoxă pe 23 aprilie.

Sfântul Gheorghe este un eliberator al deţinuţilor şi ocrotitor al săracilor.

Întrucât numele lui înseamnă în limba greacă "lucrător al pământului", el este de asemenea patronul agriculturii, al turmelor şi al păstorilor.
Asemanea tradiţii au luat naştere după multe secole de la moartea mucenicească a Sfântului Gheorghe.
Imaginea Sfântului s-a imprimat în conştiinţa oamenilor ca un model de curaj în lupta cu diavolul. Adevărată fiară împotriva căreia a luptat sfântul, a fost panică. Trăind în timpul persecuţiilor lui Diocleţian şi Maximian, când mulţi creştini erau arestaţi şi torturaţi şi chiar executaţi, el a avut curajul să meargă întro piaţă publică şi să strige :”Toţi zeii neamurilor sunt diavoli. Dumnezeul meu a făcut cerurile şi este adevăratul Dumnezeu." Pentru aceasta a fost arestat şi martirizat. Mărturia sa, se spune că a dus la convertirea multora şi a dat curaj altora care erau deja botezaţi.
Icoanele cu Sf. Gheorghe omorând balaurul sunt imagini simple dar puternice a luptei împotriva răului şi a fricii reprezentate de monstru. Calul alb este o imagine graţioasă ca lumina, ca aerul şi neînfricată ca şi călăreţul de pe ea. Lancea subţire cu cruce la vârf este neîndoită şi rămâne uşoară în mâna lui însemnând că este puterea lui Dumnezeu care biruieşte răul.

Chipul Sfântului Gheorghe nu arată nici o urmă de mânie, ură sau anxietate. Uneori mâna Mântuitorului este întinsă din ceruri în semn de binecuvântare.

 

GŞerbănescu 

Pioneza de azi din 28 Iulie, 2015

Iubeşte şi protejează naţiunea din care faci parte şi vei fi numit „naţionalist”!

 

Iubeşte ceea ce a dat mai bun neamul tău, din care te-ai născut, de-a lungul a peste două mii de ani şi vei fi numit „naţionalist”!
Iubeşte şi protejează naţiunea din care faci parte şi vei fi numit „naţionalist”!
În vremea noastră, sensul „naţionalist“ are, după unii..., conotaţie peiorativă, îngustă, o gândire unilaterală motiv pentru care, “naţionalistul” nu este bine privit într-o societate multinaţională. Întâlnim şi forme negative ale naţionalismului: şovin, extremist sau ultranaţionalist însă nu se poate generaliza!
Naţionalismul este conştiinţa apartenenţei la un neam.
Din normala voinţă a naţiunii de a-şi afirma şi apăra pământul strămoşesc, istoria, limba, cultura, religia...însă din păcate apar: agresivitatea şi suspiciunea faţă de persoana naţionalistă, faţă de acest cuvânt!
Nu putem condamna naţionalităţile conlocuitoare că ţin mai mult la neamul lor decât la al nostru. Însă nu vom tolera pretenţia absurdă a unor minoritari de a ne cere să acceptăm noi, naţionalismul lor, pe pământ românesc, în România, în detrimentul nostru. 
Să fie naţionalişti la ei acasă, noi îi respectăm!
Revoluţia română din Transilvania din anii 1848-1849 reprezintă un moment de seama din istoria noastră naţională.
Am să fiu sintetic, mişcare naţională a românilor nu se putea face decât cu implicarea clericilor, cu colaborarea preoţilor şi credincioşilor ambelor confesiuni. Colaborare ce s-a realizat din fericire şi astfel o mare parte a idealurilor revoluţionare au fost atinse.
„Preotul Ioan Oncu din Tomeşti, descendent al unei familii nobiliare româneşti, era tribun în armata revoluţionară şi prieten apropiat al lui Avram Iancu, atât el cât şi fiul sau Nichifor Oncu, primarul satului. Aşa cum relata la 1967 un strănepot al acestuia, preotul Toma Florea, „Craiul Munţilor” poposea adesea în Tomeşti la casa preotului chiar şi după sfârşitul revoluţiei. La 7 ianuarie 1849 acesta a fost arestat şi dus la Halmagiu iar de acolo la Oradea unde va fi întemniţat şi supus unui regim de teroare. A fost eliberat la începtul lunii august de armata rusă şi chiar decorat de către generalul Lűders, comandantul acesteia. Datorită chinurilor din timpul detenţiei, se va îmbolnăvi grav şi va trece la cele veşnice în anul 1852 la vârsta de numai 41 de ani.”
Semenii mei, fiţi mândri că sunteţi români, a cunoaşte, a preţuii, a iubii, istoria adevărată (istoria decojită a neamului românesc, cum o numesc eu) este ceva firesc, nu devii naţionalist, cel mult poţi fi numit aşa de cei ce nu iubesc neamul românesc!
GŞerbănescu
PS Domnule Iuga, nici vorbă de :"De blamat"! Apoi am citit expunerea Dvs. la activitatea desfăşurată, nici vorbă de a suporta aşa catalogare! Am postat deja părerea mea în: "Pioneza de azi 28 Iulie 2015!" Materialul expus de Dvs. îl apreciez şi cu permisiunea Dvs. îl voi publica în revista pe care o conduc şi în presa din diaspora, în presă adevărată, chiar şi aici în România! Cu stimă , GSerbanescu.

 

GŞerbănescu

 

 

   O altă escapadă, Mănăstirea Cheia!

 

Reculegerea la Mănăstire,

acest aspect am căutat şi căutăm în escapadă, un moment de căldură, de linişte şi lumină. Locul unde întâlnim oameni şi preoţi plini de har însă foarte discreţi. Semeni care nu invadează, care îţi permit să te bucuri de timpul tău, îţi aduce încrederea, regăsirea ta! Mică escapadă din agitaţia cotidiană, din trafic, din nesfârşite aspecte pe care le vedem peste tot şi pe care, uneori, ne place să le accentuăm frenetic, ca să părem „importanţi”. Am găsit şi am încredere că vom regăsi oaza de lumină, de linişte şi bucurie eternă, la care este bine să ne întoarcem oricând să extragem seva existenţei!

 

GŞerbănescu

 

 

Dacă este sfârşit de săptămână, musai o escapadă... la Mănăstirea Mărcuş din jud. Covasna!

 

Locul Îngerilor, adăpost pentru fetiţe orfane sau abandonate de părinţii lor în maternitate.
Început, {anul 2001} de către Maică Stareţă Serafima pe atunci în vârstă de 37 de ani, maica stareţă fiind şi preşedinta Asociaţiei de Bine facere „Sfânta Iustina”. Primele 8 fetiţe au fost preluate direct din maternitatea oraşului Brasovon anul 2002, abandonate fiind acolo de către mamele lor.

"Erau într-o stare jalnică de sănătate (greutate scăzută, rigiditate musculară în urma unor naşteri cu probleme, otite, boli de plămâni, boli de piele, strabismpronunţat, s.a)."

Din câte cunosc, este prima casă familială din România înălţată pe lângă o mănăstire de maici ortodoxe, care îşi propune să adăpostească copii nou-născuţi!

"În acest fel, se preiau micuţele orfane de la fragedă vârstă a sfântului botez creştinesc şi se asigură în continuare condiţii optime de creştere şi educaţie dupătoate principiile psiho-pedagogice, dar şi duhovniceşti, întrun climat moral sănătos, care să le ferească de urmările nefaste ale abandonului familial şi aleinfluenţelor tuturor factorilor nocivi ai societăţii noastre moderne. 
Maica Stareţă Serafima urmăreşte integrarea treptată a acestor copii în viaţa socială, şcolarizarea lor pe diferite forme de învăţământ, în funcţie de dezideratele şiaptitudinile personale ale fiecăreia, susţinerea lor până la împlinirea socială şi familială, la maturitate. Nu se pune aşadar problema creşterii lor pentru a rămâneîn mănăstire, decât dacă vreuna dintre ele are această chemare în mod special. 
De asemenea, asociaţia de binefacere este de acord să se păstreze legătură cu familia natală, deci copiii pot fi vizitaţi oricând şi pot fi scoşi din aceastăinstituţie privată de ocrotire, dacă familia poate la un moment dat oferi condiţii decente de viaţă la domiciliu. 
Casa familială are 16 paturi iar măicuţele au în grijă 10 suflete: 8 fetiţe cu vârste între doi şi trei ani (Ana, Maria-Alexandra, Andreea, Elena, Ştefania, Maria-Petruţa, Nicoleta şi Mihaela), iar de curând, Ana-Maria (un an) şi Teodora (6 luni)."

 

GŞerbănescu

bottom of page