top of page

     Viaţa Spiritualã

Parte din: Sufletul este nemuritor, autor Gheorghe Serbănescu

 

Sa trudim a cunoaşte privilegiul unor asemenea clipe...

de extaz, de cunoaştere şi mai apoi, îngrozitoarea deprimare de după consumarea ei, când suntem

nevoiti să experimentam în stare de conştienţă despărţirea vieţii de ea însăşi,

revenirea în timp, căderea în timpul real.

 

“Cine a făcut experienţa dez-individuării, este

obligat să refacă şi experienţa individuării.”

 "Este greu de explicat de ce Silent Night, emotionanta melodie a Ajunului, o asacultam peste tot aproape numai in limba engleza. Mai rar in limba compozitorului ei, germana, si cu atat mai rar in limbile nationale ale diferitor popoare care o asculta.


In seara de 24 decembrie 1818, la biserica Sfantul Nicolae din micuta localitate austriaca Obendorf, situata aproape de Salzbug, rasuna pentru prima oara meodia, in acordurile careia generatii intregi de crestini de pe intregul glob asteapta an de an sarbatoarea sacra a Craciunului.

Atunci insa Silent Night, asa cum o cunoastem noi, nu se nastea sub insemnul acestor cuvinte. In acea noapte de ajun a anului 1818, cantecul a fost intonat in prima lui varianta, in limba germana si intitulat Stille Nacht, dupa textul scris cu doi ani in urma de catre preotul Iosif Mohr, care slujea in acelasi lacas.

Pe baza textului lui Mohr, organistul Franz Xaver Gruber a compus melodia, pe care a interpretat-o chiar el in noaptea Ajunului din 1818, acompaniat la chitara de Mohr, intrucat pretentiosul acompaniament pentru orga nu fusese inca elaborat.

Nu banuiau atunci nici Gruber, nici Mohr ca versurile si muzica lor, alcatuite anume pentru credinciosii satului Obendorf, vor deveni peste veacuri un adevarat simbol muzical, care avea sa vesteasca generatiilor urmatoare momentul cand se apropie noaptea de Ajun.

Dar cine era acest Gruber, compozitorul nemuritoarei melodii, care astazi concureaza poate cele mai prestigioase compozitii ale lumii? Era fiul unui tesator, iar aptitudinile muzicale ale copilului au fost descoperite de invatatorul din scoala primara. El i-a dat primele lectii de muzica, l-a invatat notele si notiunile elementare de armonie, potrivit paginii Wikipedia in engleza.

Dar notele si armonia nu dau de mancare. Si-a cautat o profesie si, la 18 ani, il gasim pe Gruber tesator calificat, desi lua in paralel si lectii de muzica. Dorea sa devina organist in satul sau si se pare ca in 1808 ajunsese in aceasta functie, la biserica Sfantul Nicolae din Obendorf, unde indeplinea si serviciile de ingrijitor.

Dupa zece ani, o inspiratie geniala i-a sugerat melodia. A placut din prima zi credinciosilor din satul natal al lui Franz Xaver Gruber, dar drumul pana la celebritate era lung. L-a facilitat traducrea textului in limba engleza si succesul ulterior in zona anglofona.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Numaidecat, a aparut varianta fanceza, iar melodia a ajuns semnalul emotionant care vesteste noaptea de Craciun intr-o buna parte a Europei.


Autorul, insa, asa cum se petrece adesea, n-a avut parte sa se bucure de adevarata glorie a succesului sau. Avanseaza profesional, ca sa spunem asa, cand este mutat ca profesor si organist la biserica din Arnsdorf, localitate cuoscuta in intreaga Austrie pentru prestigioasa sa scoala de muzica sacra.

Din nefericire, Gruber a avut o viata personala grea. Sotia din prima casatorie i-a murit, dupa ce nascuse doi copii, care au murit si ei. Ramas sigur, s-a recasatorit cu o vaduva care a adus pe lume zece copii, dar si din acestia au supravietuit doar patru.

De altfel, nu i-a supravietuit nici a doua sotie, si s-a recasatorit a treia oara, petrecand alaturi de noua sotie ultimii unsprezece ani de viata, pana in 1863, cand si-a dat sfarsitul.

Poate ca, daca ar fi avut o viata mai putin framantata pe plan personal, ar fi avut mai mult timp sa se ocupe de muzica si sa creeze, iar posteritatea ar fi mostenit de la el mai mult decat o singura melodie, ajunsa simbol.

Mormantul sau se afla si astazi langa biserica parohiala din Hallein, ramasa singura, langa un cimitir abandonat in anul 1882."

 

GŞerbănescu

REVERENŢĂ, LUCEAFĂR NEMURITOR!

(fragment din: Sufletul este nemuritor de, Gheorghe Şerbănescu)  

 

"Vremea trece, vremea vine", totul moare şi iar se naşte, el "biet chip de lut", a trecut pragul eternităţii rãmânând unic.  

Viaţa, timpul, iubirea devin la Eminescu un strigăt, o recunoaştere a imposibilităţii de a trăi cu gândul la împlinirea totală a omului.  

"Suflet nemuritor "pentru eternitate va rãmâne un strãlucitor "Domn al nopţii" mai mult de un veac, ne-a fermecat prin poezia sa, prin înălţătoarele ei idei, sentimente, prin mesajul ei de adâncã umanitate, prin sublima şi inegalabila ei frumuseţe artisticã.  

Eminescu va strãluci de-a pururi, cãci el este însuşi "Luceafãrul nemuritor". Vârf de lance al spiritualităţi romaneşti!  

Reverenţă, Luceafăr nemuritor!  

 

Gheorghe Serbănescu

DE CE EXISTĂ VIAŢĂ DE FAPT? (FRAGMENT DIN: SUFLETUL ESTE NEMURITOR DE GHEORGHE ŞERBĂNESCU)

 

Este foarte important cum prezinţi dovezile, dar şi mai important este atacul lor.
Pentru că totul este atacabil.
Câştigă într-o dezbatere acela care ştie ce să facă cu dovezile, nu cel care aduce mai multe dovezi.
De ce există viaţă de fapt?
Sunt întrebări, sunt ipoteze, sunt argumente, sunt răspunsuri aşteptate de către noi ca semeni: de ce există viaţă de fapt?
Cum şi de ce s-au combinat acei atomi, pentru a apare primele forme de viaţă?
Atomii au o "gândire"un raţionament, o logică, au o conştiinţă?

Materia, şi ea în întregul ei, din jurul nostru, diferită, fierbinte, rece, inertă...!
Ea materia ce reacţionează la acţiunile din vecinătatea ei nu face nimic altceva, decât
 căutând continuu să ajungă la un echilibru perfect, deşi nu ştim azi de va ajunge vreodată, de ce? Pentru că este imposibil aşa ceva.
De ce se organizează în acest mod? Pentru e se perfecţiona, către mult mai bine, către perfect?
Cum gândiţi, ce credeţi?
Eu nu cred.
Apariţia vieţii dă naştere, la toate aceste necunoscute.
Priviţi atomii - de ce se mai organizează sub această formă, dacă tot este evident, că materia încearcă să ajungă la un echilibru?
Motivul, aparent posibil, evoluând sub această formă va atinge în timp echilibrul... perfect.
Cum ştiu atomii, oare "gândesc"?
Ne confruntăm  cu"noţiunea de sacrificiu"?
Atomii îşi sacrifică echilibrul pentru a evolua?
Dacă da, cum este posibil aşa ceva?
Există ceva, cineva Creatorul să îi iniţieze?
Există evoluţie, de ce?
Ar fi putut să nu existe evoluţie?
Atomii nu au nevoie de evoluţie.
Fiinţele au nevoie de evoluţie.
Admiţând că, întâmplător, atomii s-au combinat în anumite feluri, dând naştere la forme primitive de viaţă, de ce nu au rămas aşa?
De ce au evoluat viruşii sau bacteriile?
Atât viruşii cât şi bacteriile sunt forme de viaţă foarte reuşite.
De ce au evoluat?

Puteau să rămână aşa...
Ce sau cine îi fac să se dezvolte sub alte forme?
Au viruşii sau bacteriile suflet?
Ce "Forţă" cu o asemenea energie pe care noi nu o cunoaştem sau nu o/Îl recunoaştem pe Creator acţionează acest complex mecanism.
Poate fi evoluţia un sistem piramidal prin care scopul final este atingerea limitei supreme?
Dacă da, aceasta se poate realiza numai şi numai prin perpetuarea sufletului nemuritor şi a înţelepciunii infinite. 

 

GŞerbănescu

Vineri 03/07/2015 am vizitat Mănăstirea Prislop

 

"Protosinghelul Arsenie Boca, al treilea ctitor al mănăstirii, care, în afară de rolul covârşitor pe care l-a avut prin înzestrarea harica a duhovniciei, a conceput şi a îndrumat toate lucrările de construcţie şi înfrumuseţare a Mănăstirii Prislop, între anii 1948-1988, unele dintre acestea fiind chiar înfăptuite personal. În perioada 1960-1988 a pictat biserica din satul Drăgănescu de lângă Bucureşti, icoanele de pe catapeteasma bisericii din Prislop şi a realizat aşezământul monahal din oraşul Sinaia, astăzi metohul Mănăstirii Prislop. S-a săvârşit din viaţa la 28 noiembrie 1989 şi este înmormântat în cimitirul Mănăstirii Prislop."

 

GŞerbănescu

Trei zile am fost cazaţi la Mănăstirea Crişan,

03 - 06/ Iulie, 2015!

 

Mulţumim părintelui stareţ al 
“Mănăstirii Crişan”, Visarion Neag pentru ospitalitate, înalta spiritualitate, comunicare, schimb de idei şi pentru găzduire în acest lăcaş Sfânt!

 

Mulţumim Domnului Iuga Nicolae - Presedinte - "SOCIETATEA AVRAM IANCU" - FILIALA ZONALĂ BRAD

 

GŞerbănescu

                    Luni 6 Iulie am vizitat Mănăstirea Lupşa.

 

Mănăstirea Lupşa, poartă hramul Sfântul Nicolae, este ctitoria familiei de boieri Gândea - 1429. În anul 1820 biserica a intrat în posesia uniţilor, la jumătatea secolului al XIX-lea avea să revină Bisericii Ortodoxe. Mănăstirea Lupşa a fost reînfiinţată în 1990. În 1994 este aşezată aici o obşte de monahi proveniţi de la Mănăstirea Constantin Brâncoveanu. Au fost construite: un nou ansamblu de chilii, zidul de piatră împrejmuitor, ateliere, turnul-clopotniţă şi un paraclis.
Situată pe şoseaua Abrud - Câmpeni-Turda, Mănăstirea Lupşa este una din cele mai vechi aşezări monahale de pe Valea Arieşului.

 

GŞerbănescu

 

Biblia defineşte Biserica drept comunitatea tuturor oamenilor credincioşi în Domnul Isus şi născuţi din nou prin lucrarea Duhului Sfânt. 

  

Iată ce-i spune Domnul Isus lui Petru după minunata lui mărturisire de credinţă: 

  

“Ferice de tine Simone, fiul lui Iona, fiindcă nu carnea şi sângele ţi-a descoperit lucrul acesta, ci Tatăl Meu care este în ceruri. Şi Eu îţi spun: Tu eşti Petru şi pe această piatră voi zidi Biserica Mea, şi porţile Locuinţei morţilor nu o vor biruii” (Mat. 16:17, 18). 

  

Apostolul Pavel afirma: “Căci nimeni nu poate pune o altă temelie decât cea care a fost pusă, şi care este Isus Hristos” (1 Cor. 3:11). 

  

Apostolul Pavel îl prezintă adesea pe Domnul Isus drept Cap al Bisericii (Col. 1:I18; Efes. 5:23; etc). 

  

Apostolul Petru vorbeşte despre Biserica în termenii unei preoţii universale şi a unei case duhovniceşti (1 Petru 2:5). 

  

Adunarea celor credincioşi este într-adevăr o astfel de societate divină al cărei conducător suprem este Hristos, dar departe de a fi o organizaţie sau, şi mai rău, o ierarhie, Biserica creştină este o familie de fraţi şi de surori. 

  

Domnul Isus şi-a dat toată silinţa să-i avertizeze pe ucenici împotriva creării unei societăţi în care anumiţi indivizi să-şi asume poziţii dictatoriale şi să pretindă să li se acorde o cinste ieşită din comun. El le-a arătat pe fata greşeala fariseilor care practicau o formă ipocrită de închinăciune în public cu scopul de a-i impresiona pe oameni şi pentru a fi numiţi de cei din jur “rabini” sau “învăţători”: “Voi să nu vă numiţi Rabi! Fiindcă Unul singur este Învăţătorul vostru: Hristos, şi voi toţi sunteţi fraţi. Şi “Tata” să nu numiţi pe nimeni pe pământ; pentru că Unul singur este Tatăl vostru: Acela care este în ceruri. Să nu vă numiţi: “Dascăli”; căci Unul singur este Dascălul vostru; Hristosul. Cel mai mare dintre voi să fie slujitorul vostru. Oricine se va înălţa, va fi smerit; şi oricine se va smeri, va fi înălţat” (Matei 23:8-12). 

  

Mântuitorul a mai spus: “Ştiţi că domnitorii Neamurilor domnesc peste ele, şi mai marii lor le poruncesc cu stăpânire. Între voi să nu fie aşa. Ci oricare va vrea să fie mare între voi, să fie slujitorul vostru; şi oricare va vrea să fie cel dintâi între voi, să vă fie rob. Pentru că nici Fiul omului n-a venit să I se slujească, ci El să slujească şi să-Şi dea viaţa ca răscumpărare pentru mulţi” (Mat. 20:25-28). 

  

Apostolul Petru îi îndeamnă pe prezbiterii Bisericii să se poarte după pildă pe care le-a dat-o Hristos: 

  

“Păstoriţi turma lui Dumnezeu, care este sub paza voastră, nu de silă, ci de bună voie, după voia lui Dumnezeu; nu pentru un câştig mârşav, ci cu lepădare de sine. Nu ca şi cum aţi stăpâni peste cei ce v-au căzut la împărţeala, ci făcându-vă pilde turmei” (1 Petru 5:2, 3). 

  

Noul Testament foloseşte termenul de “Biserică” în două sensuri: 

  

mai întâi este vorba despre adunări locale din diferite localităţi sau provincii, ca acelea din Corint, Filipi, Galaxia, Efes, etc. 

  

apoi este cel de al doilea sens, acela de trup spiritual al lui Hristos. În acest sens se aminteşte despre Hristos că s-a dat pe Sine pentru Biserică, devenind Capul spiritual al ei. 

  

Cuvântul “Biserica” nu este aplicat nicăieri în Noul Testament unei clădiri. 

  

Biserica nu este formată din cărămizi, ci din pietre vii, duhovniceşti, adică din oameni predaţi în întregime Domnului. 

  

Ca fiinţe umane avem raţiune atunci s-o folosim, greşeala e omenească ca şi păcatul însă este recunoscută chiar de mai marii bisericii? 

  

Istoria spune că NU! 

  

Când îşi va cere iertare pentru toate păcatele sale! 

  

Amintesc faptul că există o concepţie după care Canonul pe care îl avem astăzi este acelaşi cu cel deţinut de Biserici imediat după Apostoli. 

  

Vizitând Rouen un oraş primitor veţi întâlni locuri în care s-a scris istorie. Catedrala, Vieux Marché, locul unde Jeanne d'Arc a fost arsă pe rug sărutând crucifixul. 

  

Statuia ei se afla într-o nişă exterioară a noii biserici. 

  

În catedrala din Dieppe se afla locul unde există o placă de reabilitare a memoriei lui Richard Simon. 

  

Richard Simon, cel care a cercetat,examinând filologic şi istoric Sfânta Scriptură cel care să ne amintim, pentru acest fapt, a fost "zdrobit" de Bossuet. 

  

În "Piaţa Veche" din Rouen, locul unde a fost arsă pe rug de către Biserică cea care avea să devină mai apoi sfântă, a aceleiaşi Biserici. 

  

În numele cui, al cărei credinţe, Biserica a condamnat pe aceşti oameni de excepţie? 

  

În numele cărui cuvânt al lui Isus Cristos? 

  

Are forţă ,demnitatea şi înţelepciunea necesară Biserica prin cei ce o reprezintă să se spovedească odată în public în faţa întregii omeniri, cerându-şi iertare şi luându-şi canon pentru toate ororile comise de nişte oameni însetaţi de putere? 

  

Vom auzi oare de un Conciliu ecumenic în care să nu emite-ţi documente administrative, anateme sau dogme... ci creştineşte să vă cereţi iertare? 

  

Cereţi iertare în numele întregii Biserici lui Isus pentru crimele comise în numele Lui substituit, sustras. 

  

Bibliography: 

  

Biblia(Vechiul si Noul Testament) 

  

http://en.wikipedia.org/wiki/Joan_of_Arc 

  

"Joan of Arc has remained an important figure in Western culture. From Napoleon to the present, French politicians of all leanings have invoked her memory. Major writers and composers who have created works about her include Shakespeare, Voltaire, Schiller, Verdi, Tchaikovsky, Twain, Shaw, Brecht, and Honegger. Depictions of her continue in film, television, and song." 

http://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Simon 

  

"Simon, however, at first opposed this, in hopes of overcoming the opposition of Bossuet by making certain changes in the parts objected to. The negotiations with Bossuet lasted a considerable time, but finally failed, and the Critical History appeared, with Simon's name on the title page, in the year 1685, from the press of Reenier Leers in Rotterdam" 

  

www.cercetatiscripturile.org/Pagina/Biserica%20primara%20si%20cea%2... 

 

GŞerbănescu 

  

bottom of page